O placă de marmură din Insula Paros 37,05 lat. N, 25,09 long. E / Arhipelagul Cicladelor - din 264 î.C. - a oferit câteva date despre trecutul Grec (însă unele dintre ele au fost contrazise de alte dovezi, ca de exemplu Războiul Troian purtat de generaţia anterioară celei indicate ori inversarea poeţilor din Anatoliana Cume populată de Gherghini / primul de fapt fiind Homer, etc.):
· Pelasgul Garghitios (Kekrops / Cecrops II) care o venera pe nimfa Parca / Palas a cârmuit Atena în 1582 î.C.
· Deucalion / “Deu-Calion” (adică “Zeu-Frumos”) a existat în 1527 î.C. / după un secol de la erupţia Vulcanului Thera din Marea Egee)
· Războiul Troian (dintre Ahei şi aliaţii lor împotriva Gherghi-ţilor / Teucrilor şi aliaţii lor) ar fi fost în 1218-1209 î.C.
· în consecinţă, Gheugher / Teucer a întemeiat (cârmuind Gherghiţii Troiani) Salamis - prima capitală a Ciprului - în 1202 î.C.
· Hesiod ar fi fost din generaţia anterioară lui Homer (care a apărut în 907 î.C.)
· ş.a.
Se poate observa că nici importantele date livrate de Anticul Diodor Sicul n-au fost însă toate foarte precise în comparație cu cele ale altora; după cum a scris în “Biblioteca istorică” 1:4, el s-a documentat inclusiv în capitala Romană: “Fiindcă ne-am dat seama că lucrarea noastră, atât de folositoare, cere o mare strădanie și vreme îndelungată, i-am dăruit 30 de ani de osteneli și am străbătut, nu fără multe neajunsuri și primejdii, o mare parte din Asia și din Europa, ca să vedem cu ochii noștri cele mai multe din ținuturile mai însemnate, despre care ne propusesem să vorbim. Căci necunoașterea locurilor i-a făcut să greșească nu numai pe istoricii mediocri, dar și pe unii dintre cei mai vestiți. Ceea ce ne-a împins să alcătuim scrierea noastră este dorința de a fi utili, dorință prin care oamenii duc la bun sfârșit ceea ce pare de nerealizat; apoi, a mai fost și înlesnirea de care am avut parte la Roma pentru a face rost de tot ce putea să ne ajute, ca să ne atingem scopul. Căci orașul acesta, a cărui stăpânire se întinde până la marginile pământului, ne-a pus la îndemână numeroase mijloace de lucru, în răstimpul îndelungat cât am locuit acolo, și ni le-a pus la îndemână cum nu se poate mai bine. Întrucât de fel suntem din Agyrium, în Sicilia, și am avut multe legături cu Romanii în insula noastră, am ajuns să stăpânim foarte bine limba Latinească și astfel am putut, cercetând cu luare-aminte mărturiile scrise și păstrate la Roma de multă vreme, să cunoaștem cu amănunțime faptele cele mai de seamă ale stăpânirii Romane”. Iar în “Biblioteca istorică” 1:5 el a completat cu un calcul calendaristic făcut până la intrarea Romanilor în Galia (anul 58 î.C.): “De la cucerirea Troiei și până la reîntoarcerea Heraclizilor am socotit, împreună cu Apolodor din Atena, că s-au scurs 80 de ani iar de la întoarcerea Heraclizilor și până la cea dintâi Olimpiadă 328 de ani, socotindu-i după timpul cât au domnit regii Lacedemonei; de la cea dintâi Olimpiadă și până la începutul războiului cu Celții s-au scurs 730 de ani”. (Considerând perioadele indicate, adică la anul 58 î.C. adunând 730, iasă prima Olimpiadă anterioară cu 3 ediții - căci era o dată la fiecare 4 ani - față de anul de început consacrat 776 î.C. iar adunând la rezultatul de 788 î.C. cei 408 ani = 328 ani + 80 ani, Războiul Troian apare în 1206-1196 î.C., nu în 1250-1240 î.C. / așa cum inițial, cu peste 4 secole înaintea sa, a fost datat de către istoricul Antic Herodot, mai apropiat atât în timp de evenimentul ce a lansat Epoca Fierului, cât și ca localizare, acela fiind Anatolian / Carian).
Este celebră expediţia după Cergă / Lâna de Aur dinaintea Războiului Troian, din Epoca Bronzului, a Tesalianului Iason, cu corabia Argo / denumire reproducând Arka, cu plecarea de la poalele legendarului Munte Pelion al centaurilor, din portul Iolcos 39,23 lat. N, 22,59 long. E (fost Golkos, acum Volos / capitala Magnesiei Balcanice), până în Gorghis / Colchis, la ceea ce ulterior a ajuns colonia Milesiană / Cariană Phasis - azi Poti / Georgia - din Câmpia Circeană / Kirkaiu, conform şi scrierii lui Apolloniu din Rodos 2:400. Practic, se ştia că blana de ovină - oaie / berbec - aşezată în albia unui Râu cu aur aluvionar prinde particulele şi pepitele, împiedicându-le să se piardă în fluxul Râului; lâna e apoi scoasă cu grijă din Râu, uscată iar praful de aur scuturat într-un recipient potrivit. Expediţia celor 50 de argonauţi / denumirea lor provenea de la numele corăbiei Argo cu care au navigat - către Ţinutul Amazoanelor, ştiut ca foarte bogat - a fost începutul comerţului maritim al Aheilor şi al colonizărilor lor mai organizate, prima debarcare fiind, conform şi cercetătoarei Georgiane Natela Popkhadze, în Regatul Ghirgheian / Kirkeian al Amazoanelor, la Kerch 45,20 lat. N, 36,28 long. E (din Tauris - numele Grec pentru Crimeea - important stabiliment al Carianei metropole Milet / de unde provine numele Strâmtorii Kerci ce leagă Marea Karga / Azov de Marea Neagră, Donul având înaintea Potopului Pontic acolo o deltă; apoi, pe cealaltă parte a Strâmtorii, Grecii vechi au ridicat peste vechea aşezare a populaţiei Sindi / Circasiană pe cea regală Gorgippia 44,52 lat. N, 37,22 long. E, ulterior distrusă de Huni). Este de ştiut despre Circasi / Kerkeţi că au fost strămoşii Cherchezilor (şi că ulterior - în mileniul I î.C. - Sciţii încă denumeau Marea Azov ca Karga-luk). Anual, Gargarul rege al Amazoanelor petrecea câteva luni în zona aceea (obişnuit ele aveau regine, pe atunci fiind momente rare când domnea un rege).