Galileea |
Zeița Derceto (Baalat Gebal / “Atar-Gatis”) |
În Europa, puținii Evrei / Iudei s-au răspândit similar cum s-au răspândit numeroșii Geți: au ajuns aproape peste tot. De altfel, cronicarul Sulpicius Severus 363-425 (creștin în Tours / Galia din anturajul Sf. Martin născut în Panonica Savaria / Szombathely azi 47,14 lat. N, 16,37 long. E, Ungaria) a scris în “Istoria sacră”: “Cele 10 triburi de Evrei care au ajuns printre Mezi, Parți, Indieni și Etiopieni nu s-au mai întors niciodată în Canaan și până acum au rămas sub influența națiunilor Barbare”.
Mezi
|
Celeilalte capitale Evreieşti, Ierusalim - a Regatului Iudeeii, Evreii Sudici fiind denumiţi Iudei de la începuturi după unii din populaţia Yadav veniţi din India - i-a sosit rândul mai târziu, în 597 î.C. / când împăratul Nabucodonosor, care era din Karga-miş, cârmuitorul Chaldeilor / Ghargheilor a cucerit-o şi a deportat de acolo în Mesopotamia elita formată din circa 10 mii de Evrei (unde aceia s-au înmulţit de 5 ori în doar 6 decenii, după cum a enunţat Biblia în “Ezdra” 2:64). În S puternicilor Gherghe-sei din Ka-naan / Canaan, Evreii vechi - înrudiţi cu descendenţii Yadu din India - de la care s-a consolidat cuvântul Iad / Gheena, şi-au luat denumirea de Iudei (însemnând “cei care mulţumeau divinului”), în virtutea existenţei diminutivului Ida pentru Sfânta Mamă, general adorată pe atunci, cu forme ca “idilic”, “idolatru”, etc.; în aceeaşi cheie, vechii Greci au inventat cuvântul “idiot” pentru a defini omul ezoteric (adică pe cel pregătit insuficient, interesat de iniţierea în Misteriile Idei / Marii Mame). Rezistenţa armată prin “gherilă” - strategie prin raiduri, hărţuiri, etc. care prin semnificaţie şi etimologie îşi are conceptul în luptele tactice ale războinicilor Ghergani pentru independenţă - era practicată în N Canaanului ca necesară împotriva invaziei Evreilor, fiind apoi răspândită în lume mai ales de către Goţi / tehnică valabilă până în prezent. “Dicționarul onomastic al Vechiului Testament” de Alfred Jones a indicat că Ghirgaș era conectat de termenul Chaldeu pentru “argilă” și respectiv de cel Arab pentru “mâl” (Aramaic era “piatră de var”, ca în Isaia 27:9); la Evrei, rădăcinile sale au generat 3 forme principale:
· “Gara” גרה cu înțelesul de militant (luptător / războinic)
· “Garar” גרר cu înțelesul de tragere ca al peștilor în plasă, ca o vijelie (menționat de exemplu în Vechiul Testament / Ieremia 30:23), cu derivate de gen masculin “Gargar” גרגר pentru “grăunțos” sau feminin “Gargherot” גרגרות pentru “granulă”
· “Gur” גור însemnând “pui de leu”, cu sensul și de “străin” itinerant / călător (ca în “Ieșirea” 12:49 sau “Leviticul” 16:29)