Troia la începutul războiului (avea circa 35 hectare și 10 mii de luptători) |
Ghergheții în Bazinul Meandrului Negru / în Troia
(hartă de cartograful Francez Pierre Duval 1618-1683)
|
“Strămoaşa” Românei Moderne - limba Tracă - era cu un mileniu mai veche decât Greaca iar “corăbier” a fost documentat lingvistic ca un cuvânt Trac; cuvântul Român de “corăbieri” a fost transcris Grec în “Korybantes”: “Coribanţi”. Corăbierii / Coribanţii au fost contemporani cu Athena, Atlas şi alte divinităţi Atlante / “Oceanice” (la fel cum au făcut-o cei din Ionia, adică din regiunea dintre Caria şi Troia de pe coasta Anatolică, descendenţii pruncilor ei “Coribanţi” în Frigia - regiunea interioară Anatolică dintre Caria şi Troia - fiind faimoşi în vechime pentru adorarea orgiastică a Mamei Kybele, ş.a.m.d). Având în vedere că Athena era Pallas şi că aprecia penisul înainte de a-i fi apreciată îndemânarea - era emblematică în Cultul Falic - oricine ar putea cugeta puţin asupra unui fapt legat de naşterea sa (îndeosebi deoarece iniţial - ca Borta - patrona şi naşterile): din care cap al lui Zeus a ieşit? Pe de altă parte, faptul că Thana însemnând “Forța” era Zeiţa Naşterii la Etrusci / Trusci (proveniţi via Traci dintre Troiani, printre ei fiind ulterior atestați și Thyni - de veghe la Strâmtoarea Bosfor dintre Anatolia / Asia și Balcani / Europa - la N de Troia existând Bithynia) denotă contactele amicale pe care Troianii - iar nu Aheii / strămoşii Elenilor din izolatul Sud Balcanic - le întreţineau în Europa civilizată a acelor timpuri; traiectoria divinităţii Thana nu-i de neglijat în relaţia cu Banatul - regiunea din vecinătatea Nordică Balcanică - unde era tărâmul de suflet al Marii Mame (Zeiţă foarte prolifică încă din trecutul îndepărtat, ştiută ca înţeleapta Anat, numire devenită - probabil prin “limba îndărăt” - cea Etruscă de Thana: de altfel, limba Etruscă a fost înrădăcinată Pelasg, având certe elemente care nu erau Indo-Europene). Realitatea a fost că Aheii şi apoi Elenii vechi au “împrumutat” divinităţile vecinilor iar acei vecini Egeeni le-au fost Anatolienii din E şi Tracii din N (în rest fiind Marea Mediterană).
Distrugerea de către Ahei a habitatului Troian a provocat furia Gherga - manifestată pe o rază mai mare decât cea obişnuită a sa de influenţă Tradițională - ceea ce a dus la secole de instabilitate (în Epoca Fierului): căderea Troiei a atras riposta imediată şi a aliaţilor, “zguduind” întregul răsărit Mediteran, sfârșindu-se Epoca Bronzului și instaurându-se Epoca Fierului. Imediat după Războiul Troian - încheiat cu căderea Troiei - în același secol, în sens orar geografic de la N / Delta Dunării la S / Delta Nilului, printre manifestările importante au fost:
· “Întoarcerea Heraclizilor” din fostul Rai / primordiala “Țară Sfântă” (adică migrarea Doriană de la Dunărea inferioară pe uscat - în Balcani și Anatolia - împreună cu invaziile piraților pe Marea Mediterană)
· emigrarea elitei supraviețuitoare din Troia / Peninsula Anatolică spre apus, printre Traci / Peninsula Balcanică și E-Trusci / Peninsula Apeninică
· mutarea Geto-Dacilor dinspre răsărit - Caucaz și Anatolia - spre apus, în Tracia și în Bazinul Dunării inferioare
· destrămarea Imperiului Ket / Hitit (care s-a restrâns într-un Regat neo-Hitit din N Mesopotam, cu capitala la Garga-meș / Karke-miș)
· aparițiile Fenicienilor și Filistenilor pe coasta Canaanului și fuga robilor Evrei din Egipt / Delta Nilului în Canaan, unde autohtonii biblici Gherghe-sei aveau - centrat pe Delta Iordanului - Regatul Gheșur în Galileea și la poalele Înălțimilor Golan (stăpâni pe teritoriul înaintașilor lor - fiii îngerilor Gregori - întreg acel areal fiind știut ca “Țară Sfântă”)
Cretanii nu şi-au înconjurat cu ziduri de protecţie palatele şi nici aşezările de pe litoral, fiindcă demult atunci era pace iar flota sa în mileniul III î.C. domina răsăritul Mediteranei, derulând chiar un intens trafic comercial îndeosebi cu Egiptul şi Canaanul. Cultura Minoicilor, mai ales în Creta şi Santorini / Thera, era o societate paşnică, venerând taurul, însă erupţia Vulcanului Santorini în mileniul II î.C. a stopat totul - la sfârşitul secolului XVII î.C. cutremure violente distrugând multe dintre construcţiile Cretei - şi în noul context desfăşurările ulterioare au fost mult schimbate, Aheii preluând pe continent elemente de la ei, capitala Cretei devenind atunci Gortina / Gortys 35 lat. N, 24,58 long. E (trebuie ştiut că în Creta oraşele s-au surpat din cauza cutremurelor şi au ars, în timpul catastrofalei erupţii vântul suflând cu foarte mare viteză, căci a imprimat funingine pe pereţii dărâmaţi); acum capitala Insulei Creta e Heraklion / Iraklion, lângă ruinele Cnossos 35,17 lat. N, 25,09 long. E (“Cnosos însemna “Adunare” pe un timp când nu existau Evreii, Kneset acum e Parlamentul Israelului / statul Evreilor: în Ebraică, termenul “Kanas” = “Adunat” iar Canaan a fost Țara Sfântă a predecesorilor Gherghi, tatăl lui Gherghe-seu fiind Canaan). În Vechea Lume erau foarte populare Adunările Gherga, îndeosebi în EurAsia - inclusiv în Europa / ca de pildă în Creta ori în Asia / ca de pildă în Canaan - numindu-se și azi oficial așa (Girga / Jirga) de exemplu în Parlamentul Afgan.
Cnosos / Creta |
Marea Ionică |
Vestul Anatoliei după Războiul Troian |
Împărţirea Anatoliei |